A zöld kávé fogyasztó hatása

Zoldkave

A kávé az egyik legkedveltebb ital, hiszen átlagosan 1,5 milliárd csészével fogyasztunk el nap, mint nap

A hagyományos kávé ital sok esetben negatív hatással lehet a szervezetünkre, viszont pörköletlen, nyers formában fogyasztva nincsenek mellékhatásai, sőt még a súlyvesztéshez is hozzásegíthet.

 

A zöldkávé kapszula fogyasztó tulajdonságai

 

A zöldkávé fogyasztó hatását egy olyan antioxidánsnak tulajdonítják, ami nagy koncentrációban található meg ebben az anyagban. Ez az antioxidáns a klogorénsav, amiről a kutatók bebizonyították, hogy gátolja a glükóz felszívódását a vékonybélben, valamint mgakadályozza, hogy nagy mennyiségű glükóz szívódjon fel a májból. E tulajdonságainak köszönhetően a klorogénsav csökkenti a glükóz mennyiségét a véráramban, így a szervezet kénytelen felhasználni zsírraktárait, vagyis a testzsír mennyisége jelentősen lecsökken.

 

A zöldkávé klorogénsav tartalma

 

A zöldkávé kapszulában nagy mennyiségben van jelen a klorogénsav, viszont a fekete kávéban ez az anyag csak kis százalékban fordul elő, hiszen a pörkölés során ez az anyag lebomlik. Az University of California jelentése szerint a zöld kávébabban 34,5-41,5 mg klorogénsav található meg grammonként, míg a kávészemek pörkölése után (230 fokon 12 percen át) csaknek felére csökkenti ezt a mennyiséget.

 

A zöldkávé kapszulával kapcsolatos tanulmányok

 

Számos tanulmány megerősítette, hogy a zöldkávé kapszula igen hatékony fogyasztószer. Egy 2007-es kutatásban például a zöldkávé hatását tesztelték az Arabica és Rpbusta fekete kávékkal összehasonlítva. A résztvevőket négy csoportra osztották: az egyik csoport naponta 2000 mg Arabica kávét, a másik Robustát, a harmadik csapat 200 mg zöldkávé kapszulát és a negyedik csoport 90-100 mg klorogénsavat kaptak naponta. A kísérlet 12 héten át tartott. A 12. hét végén megállapították, hogy a zöldkávét és a klorogénsavat fogyasztók átlagosan 5,4 kilogramm testsúlytól szabadultak meg, míg a fekete kávét ivók esetében a testsúlycsökkenés mindössze átlagosan 1,7 kilogramm volt.

Egy hasonló, független tanulmány 2009-ben megerősítette ezeket a megállapításokat.