A klorogénsavról még több információ

Ha rendszeres kávésok vagyunk, akkor bizonyára meglehetősen tudjuk értékelni a kányér fanyar aromáját. Ezt az ízt azonban a kávé a pörköléstől nyeri el

A zöldkávé, a pörköletlen kávészemek íztelenek. Ennek ellenére azonban meglehetősen sok értékes savat, többek között klorogénsavat tartalmaz a zöldkávé (a kinasav, tejsav, almasav, citromsav, ecetsav mellett). Bár más növényekben is megtalálható ez az értékes antioxidáns, a klorogénsav, mégis a zöldkávé kapszula tartalmazza a legnagyobb koncentrációban. A klorogénsav pedig egy olyan antioxidáns, ami hatással van a szervezet működésére és számos előnyös hatást fejt ki a testszövetekre.

 

Típusok

A klorogénsavak egy olyan csoportot jelöl, amiknek elemeinek hasonló a vegyi vagy molekuláris szerkezetük. A zöldkávéban a leggyakoribb az úgynevezett 5-caffeoylquinic sav, de ezenfelül még nagy koncentrációban tartalmaz dicaffeoylquinic, feruloylquinic és coumaroylquinic savakat is. Ezen klorogénsavak pontos koncentrációja mindig a zöldkávé minőségétől és származási helyétől függenek.

 

Mennyiség

A klorogénsav mennyisége mindig változó a zöldkávéban ,attól függően, hogy milyen típusú kávébabról van szó, illetve, az is befolyásolja a mennyiséget, hogy hogyan készítik el. A Robusta nyers kávészemekben mindig több klorogénsav található, mint az Arabica babokban, ez is okozza a két kávéfajta eltérő ízét. Az viszont köztudott, hogy a pörköléssel a klorogénsavak nagy százaléka lebomlik. Egy céssze fekete kávéban körülbelül 70 mg klorogénsav, míg a zöldkávéban 350-400 mg klorogénsav található.

 

Antioxidánsként

 

A laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy a klorogénsavak erős antioxidánsként működnek a szervezetben, ami azt jelenti, hogy képesek semlegesíteni azokat a vegyi anyagokat, amik potenciálisan károsíthatják a test szöveteit. Részt vesz a krónikus betegségek megelőzésében és előmozdítja az egészséget. A cukorbetegek, fogyókúrázók és magas vérnyomásban szenvedők esetében ajánlott a klorogénsav fogyasztása.